Jak przygotować fit śniadanie na zdrowy początek dnia?
Który posiłek jest najważniejszy? Śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek czy kolacja mają różne zadania – dopiero wszystkie razem tworzą zbilansowaną dzienną dietę. Wiadomo, że pierwszy posiłek musi uruchomić organizm i dać zapas energii na początek dnia. Dobre fit śniadanie warto zjeść w ciągu pierwszych dwóch godzin po przebudzeniu. W nocy doświadczamy spowolnienia metabolizmu, dlatego pierwszy posiłek powinien zapewnić komórkom energii i składników odżywczych. Odpowiednio dobrane menu na start zapewni Ci poprawę koncentracji, sprawność intelektu i – co ważne dla osób uczących się – zdolność zapamiętywania. Sprawdź, co powinno znaleźć się na Twoim talerzu na początku dnia.
Zbilansowane posiłki na dzień dobry
Oprócz dobrego timingu ważne jest, czego dostarczymy naszym tkankom, by odpowiednio je rozbudzić. Niekoniecznie muszą to być dwie kajzerki z kiełbasą czy jajka na bekonie, chyba że czeka Cię osiem godzin ciężkiej fizycznej pracy. Pamiętaj, że dobrze zbilansowana dieta nie musi być bardzo kaloryczna, ponieważ:
- Kalorie obciążają organizm. Od samego rana musi się zajmować ich spalaniem.
- Buzujące od kalorii posiłki bywają ciężej strawne. Chyba wolisz o poranku po śniadaniu fit czuć się lekko i mieć więcej energii?
- Tzw. szybkie kalorie z cukrów prostych spalają się błyskawicznie, dlatego już po godzinie odczujesz głód.
Osoby jedzące regularnie śniadania rzadziej zapadają na choroby metabolizmu i miewają nadciśnienie tętnicze. Dużo łatwiej im zachować zgrabną figurę. Najwięcej zależy od tego, co znajdzie się w Twoim jadłospisie. Jednym słowem, bułka z pasztetem lub drożdżówka na śniadanie nie są najlepszym wyborem!
Kilka ciekawych przepisów
Co w takim razie zjeść na fit śniadanie? Zadbaj o to, by było pożywnie, smacznie i z właściwą energią! Mamy dla Ciebie trzy propozycje na dobry początek:
- Sałata z dodatkami. Szybko przekonasz się, że dobrze przyrządzona sałata z pomidorkami cherry, kulkami mozzarelli, jajkiem, pestkami dyni i sosem winegret doskonale smakuje, syci i nie obciąża organizmu.
- Pasta z awokado, humus z ciecierzycy, pierzynka z tuńczyka. Wcześniej przygotowane smarowidła są niesamowicie wydajne i i łatwe w przygotowaniu. Dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa z takim dodatkiem, listkiem sałaty i plasterkiem pomidora to naprawdę królewskie śniadanie.
- Coś na gorąco? Wypróbuj puszysty omlet na odrobinie klarowanego masła z różnymi dodatkami. Co powiesz na fasolkę szparagową i lekką szynkę, doprawioną chrupiącymi ziarnami słonecznika?
Co powinno znaleźć się na stole o poranku?
Być może zapytasz: dlaczego akurat taki zestaw? Fit śniadanie powinno być pożywne i bogate witaminy oraz mikroelementy, a więc łączyć w sobie różne składniki. Przede wszystkim postaw na ciemne, pełnoziarniste pieczywo. Dobrym pomysłem będzie również włączenie do menu produktów zbożowych z błonnikiem (płatki, musli, otręby). Zawarty w nich błonnik daje poczucie sytości, a złożone węglowodany stopniowo dostarczają energię do organizmu. Świetnie pasują do nich produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny, mleko) i jajka. Nie musisz stronić od wędlin, zadbaj o to, by były one pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu. Oprócz nabiału i produktów mięsnych doskonałym źródłem białka są rośliny strączkowe (bób, fasola, ciecierzyca, soczewica). Kolejna grupa produktów fit to pestki i orzechy. na koniec najważniejsze – żadna zdrowa dieta nie może obyć się bez obfitości warzyw. Zadbaj o to, by takie produkty regularnie pojawiały się na Twoim stole na początek dnia!
Przeczytaj również artykuł: Fit śniadanie do pracy