Jak zrobić smoothie, które będzie smaczne i zdrowe?
Smoothie to doskonały sposób na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw i owoców. Jest zdrowe, a w gorące dni daje dodatkowe orzeźwienie. Można je też z powodzeniem zabierać na wynos do pracy, czy szkoły. Jest jednak jeden problem, z którym mierzą się początkujący smakosze smoothie – jak sprawić, aby oprócz wartości odżywczych, było także pyszne? Na szczęście mamy dla was kilka rad, dzięki którym smoothie zostanie waszym nowym, ulubionym śniadaniem!
Jak zrobić smoothie? Używaj dobrego blendera!
Pierwszą zasadą, jaką powinniście się kierować, robiąc smoothie, jest: blenduj tak długo, aż będzie naprawdę gładkie. Naprawdę pyszne smoothie to gładkie smoothie! Nikt nie chciałby, aby nagle podczas picia napoju wpadł mu do buzi kawałek szpinaku czy natki pietruszki! Długie i dokładne blendowanie sprawi, że smaki lepiej się ze sobą połączą, a konsystencja będzie idealnie gładka, a także delikatnie puszysta.
Jak zrobić smoothie, które smakuje jak ze sklepu? Nie unikaj zdrowego cukru!
Często zdarza się, że robiąc smoothie w domu, nie smakuje nam ono, nawet jeśli używamy tych samych warzyw i owoców, co w naszym ulubionym kupnym smoothie. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle dlatego, że w domu próbujemy tworzyć smoothie, które jest niskokaloryczne i zawiera same super zdrowe składniki. A przecież duża ilość dojrzałych jabłek, truskawek czy bananów nadal będzie bardzo zdrowa, a zdecydowanie smaczniejsza niż same warzywa w składzie! Wskazówka: następnym razem kupując smoothie w sklepie, sprawdź nie tylko, z czego jest zrobione, ale również jaki jest procentowy skład poszczególnych elementów!
Jak zrobić smoothie dla aktywnych? Pamiętaj o białku i tłuszczach!
Lekkie, warzywne smoothie może nie sprawdzić się u osób trenujących. Na szczęście po dodaniu kilku wysokobiałkowych składników także sportowcy mogą cieszyć się pysznym, zdrowym smoothie. O jakich składnikach mowa? Na przykład o strączkach! Biała fasola zginie pod natłokiem innych smaków, ale doda napojowi cennych składników odżywczych i sprawi, że będzie bardziej sycący. Doskonale sprawdzi się także twaróg lub jogurt naturalny.
Nie zapominaj również o tłuszczach! Zwiększą kaloryczność smoothie oraz przyswajalność niektórych witamin. Tutaj doskonale pasować będą wszelkie pasty i masła orzechowe, wiórki kokosowe, tłusta część mleka kokosowego, a także kakao i siemię lniane!
Przepisy na zdrowe i smaczne smoothie
Sposób wykonania: wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i zblendować na gładką, jednolitą masę.
Bananowo- orzechowe smoothie:
- jeden duży banan
- łyżka masła orzechowego
- 200 ml mleka dowolnego mleka
Wiśniowo- czekoladowe smoothie:
- łyżka gorzkiego kakao
- łyżeczka siemienia lnianego
- 2 garści szpinaku
- 2 szklanki dojrzałych wiśni
- 3/4 szklanki dowolnego mleka
Smoothie z awokado i szpinakiem:
- pół dojrzałego awokado
- pół banana
- 150 ml soku pomarańczowego
- 4 garście szpinaku
- łyżeczka siemienia lnianego
Smoothie z natką pietruszki i gruszką:
- pół szklanki soku pomarańczowego
- pęczek pietruszki- tylko listki, bez łodyżek
- pół dojrzałej gruszki
- łyżeczka startego imbiru
- sok z połówki cytryny
Smacznego!